Szapolyai János erdélyi vajda, magyar király (1526-1540)

Köszöntöm a Szapolyai honlapon, melynek célja, hogy tudományos igénnyel, részrehajlás nélkül eloszlassa a Szapolyai-családról kialakult toposzokat.

Dabasi Júlia:

 

Szapolyai János külpolitikája 1526-1527 fordulóján, a nyugat-európai követjárás története

 

(Kézirat, ELTE-BTK, 2013 tavasza)

 

 

 

16.

VIII. Henrik király levele János királyhoz

?, 1534. ?

The British Library (London). Cotton Manuscripts. Nero B. VI. 24.

Első közlése (regeszta nélkül): Monumenta Hungariae Historica. Diplomataria V. Közreadta: Simonyi Ernő. Pest, 1859. 117-118. oldal.

Regeszta (Dabasi Júlia): A forrás, amely az angol királyi udvarban keletkezett, Szapolyai János magyar királynak szól. A levél említést tesz a magyar királyi udvarról, köszönetet fejez ki az uralkodónak, és barátságot ígér neki. Olyan jó kapcsolatot és szövetséget/megegyezést ajánl, amelyet már az angol udvar kialakított a legkeresztényebb királlyal, de kiköti, hogy mindenekelőtt írnak a francia uralkodónak, mivel nem egyedül hoznak döntést, hanem a szövetséghez/támogatáshoz a legkeresztényebb király beleegyezése is szükséges.

 

"Minuta de una lettera Della M[aes]ta Del Re al Giovanny.

Serenissime Rex etc. Per Gregorio Casale piu volte habbiamo inteso molti particulari de Vestra Maesta et del suo regno d'ungaria che c'e stato gratissimo. Al m[aes]to e venuto da noj Andrea Corsino Secretario et Nuntio di sua Maesta il quale pienamente di tutte le chose sue ne ha informato, el oltre le excusationi che de parte di sua Maesta ha fatto con esso noj, che recevera da sua parte siamo contenti per ladvenir, hauer la sua protectione ne li mancher' daiuto et fauor in tutte le sue occorentie, mostrandocj che cosi come quella e bono amico et confederato del Re christianissimo nostro fratello similmente voler co'esso noj buona amicitia et che la medesima ben'volencia fra noj sia mutata. Per il che havendo noj ben considerato, le qualita et stato suo la si retrova, et il suo desiderio che la ha di seguir i consiglj et volunta nostra, ci par da no'li poter manchar, in tutte le sue occurrentie et voler pigliar la sua protectione, et al primo scrivemo alla Maesta christianissima racommandandoli le chose sue, et pregandola che uogli dar buon' expeditione al quanto il prefato secretario ricerchera de parte sua persuadendo cj oltre alla buona confederation' che la ha co' il Re christianissimo nostro fratello che le racommendationi nostre no' seranno di pocho momento, et havendo noj conferito molte altre cose col prefato Secretario la preghiamo nogli tutto ben considerar, et darli fede."

 

 

 

 

 

„…Minden ország annyit ér, amennyi erőt és egységet jelent. Ehhez képest használják fel eszközként vagy várnak tőle aktív támogatást mások, a do ut des alapján, a maguk politikai céljainak érdekében. A gyengék és elesettek nem számítanak. Javaikat elveszik vagy megosztoznak rajta. Más eshetőség nincs. A világ nem szamaritánus intézmény…”[1]

 

            A mohácsi csata súlyos tragédiája idején a nemzetközi helyzet is igen zűrzavaros volt. Európában a nagyhatalmak versengése közepette Magyarország nem remélhetett segítséget a török elleni küzdelemben. A kikényszerített madridi béke is (1526. január 14.) csak rövid ideig jelentett nyugalmat Itáliában, mivel 1526. május 22-én újból megszólaltak a fegyverek. 1526. szeptember 30-án, ugyanazon a napon, amikor kifosztják Rómát is, Szulejmán serege az elkobzott kincsekkel elvonul Budáról.

            1526. november 12-től új királya lett a kirabolt és kifosztott országnak, Szapolyai János. Bár koronázása után egy hónap alatt szinte korlátlan hatalomra tett szert, az 1526. decemberi királyválasztáskor nyilvánvalóvá vált, hogy megegyezés révén vagy fegyveres úton kell megküzdenie az országért az osztrák főherceggel. Abban bízott, hogy ellenfelét annyira lefoglalja az itáliai hadjárat, hogy nem fog fegyveres erővel Magyarországra vonulni, de azt is remélte, hogy egy olyan széles nemzetközi támogatottságot tud szerezni követei révén, hogy királyságát Európa szerte el tudja majd ismertetni. Így tehát Szapolyai János első intézkedése a követek elindítása volt, de nem csak a nemzetközi támogatás megszerzése végett, hanem azért is, hogy felhívja a figyelmet, hogy a kereszténység védelméért még van mit tenni. Követek mentek Zsigmond lengyel királyhoz, Ferdinánd ausztriai főherceghez, a velencei signoriához, a pápához, a francia királyhoz és az angol udvarba. Ferdinánd több esetben elfogta vagy visszafordította a követeket, így számos más célponttal nem tudott Szapolyai kapcsolatot teremteni.  A következőkben azt szeretném bemutatni, hogy mely országokba mentek a követek és mennyire volt sikeres a küldetésük.

            A legelső út a lengyel udvarba vezetett. János király második lengyelországi küldöttségének vezetője Statileo János budai prépost, királyi titkár és tanácsos lett. 1527. január elején indult el Krakkóba, ahol a politikai elit szívélyesen fogadta. I. Zsigmond lengyel király figyelmeztette Szapolyait, hogy Ferdinánd cseh király hadsereget toborozna ellene, amit a sziléziai, morva, és a felső- és alsó-lausitzi rendek viszont nem néznek jó szemmel. Így tehát a lengyel király és Kázmér tescheni herceg úgy látta, hogy a Morva őrgrófság és a Sziléziai hercegség megfelelő biztosíték fejében csatlakozna Jánoshoz. Statileo tárgyalt a cseh ügyekről és Szapolyai udvarának álláspontjáról valamint a Ferdinánddal való megegyezés lehetőségéről is. Szapolyai Zsigmond királyt akarta döntőbírának a tárgyalásoknál. A trencséni tárgyalások Ferdinánd és János közt, amely szerint Szapolyai elvenné Habsburg Máriát és Ferdinánd király javára lemondana a morva, sziléziai és lausitzi területekről. Az örökösödési szerződésben pedig, azt ígérné, hogy törvényes fiú utód nélküli halála esetén a Habsburg-ház férfitagjai a kedvezményezettjei. A tárgyalásról Statileo informálta a lengyel udvart, de később kiderült, hogy cseh király kancellárjának, Leonhard von Harrach csak magánszemélyként tárgyalt Webőczyvel és nem volt követutasítása Ferdinándtól.[2]

            Az ausztriai főherceg, aki 1526. október 23-a óta cseh király is, nem volt hajlandó szóba állni a hozzáküldött követekkel Bánffi Jánossal és Endre esztergomi préposttal. Csak az írásos felterjesztésre volt hajlandó válaszolni, de ezt is csak december 17-én tette meg, miután királlyá választották. A válasz Ferdinándot „ő királyi felségének” nevezi, azonban nem vonja kétségbe Szapolyai jogát a magyar királyi koronára, kitér arra is, hogy a felterjesztésben számos Ferdinánd jogait sértő pont is van. Szapolyai javaslatára, hogy a kereszténység védelmére és a kölcsönös segítségnyújtásra hozzanak létre egy szövetséget, úgy reagál az osztrák diplomácia, hogy csak Szent György napján fognak végleges választ adni. Az osztrák diplomáciára igen jellemző az ehhez hasonló óvatos és rafinált írás. „Ő királyi felsége örömest hiteti el magával, hogy uratok úgy fogja magát viselni s cselekedeteiben olyannak fog mutatkozni, hogy a keresztény hit ellenségeire semmi erősbülés, a kereszténységre pedig és kivált Magyarország koronájára, de másokra is, semmi sérelem ne háramolhassék miatta.”[3] Az írásban kihangsúlyozzák Ferdinánd hatalmas szerepét a kereszténység védelméért folytatott küzdelemben, részletesen leírják, hogy sem fáradtságot, sem költséget nem kímélve folyamatosan küzd a hitért és az örökös tartományait is a hitetlenek ellenei közdelemre, a lakosság védelmére buzdítja. Ferdinánd külpolitikai helyzete indokolja az óvatos és gyakran nem egyértelmű és semmi biztosat nem ígérő választ. Ekkor még folyik az itáliai hadjárat és nem tudni, mi lesz a kimenetele. A császár kívánságára útnak kellett indítania Frundsberget[4] és német lándzsásait Itáliába és még a cseh királyság ügye sem biztos ekkor még. Ezért arra buzdítják a tanácsosai Ferdinándot, hogy először biztosítsa be a cseh királyságot és csak azután gondolkodjon a magyar királyság megszerzéséről. Bárdossy László szerint ez a bőbeszédű fogadkozás, hogy hogy fogja Ferdinánd megvédeni Magyarországot nem Szapolyainak, hanem a magyar rendeknek szólt és a saját népszerűségét akarta növelni vele. Bécsben már minden bizonnyal sejtették, ha nem is tudtak teljes bizonysággal arról, hogy Szapolyainak valamiféle összeköttetése lehet a törökkel, ha Magyarország királya lett, úgy, hogy minden bizonnyal János király is tudott arról a Ferdinánd tanácsadói szerint nyilvánvaló tényről, hogy a magyar korona Miksa utódait illeti meg. Ezt az 1463-ban kötött szerződéssel, ami Mátyás és Frigyes közt jött léte és az 1491-es Ulászló és Miksa közt történt pozsonyi szerződéssel indokolják. Így hát inkább úgy dönt az osztrák diplomácia, hogy nem siettet el semmit addig, amíg nincs a kezükben minden eszköz, ami a magyar korona megszerzéséhez szükséges lenne. Szapolyai János minden bizonnyal sejthette, hogy ennek a követjárásnak mi lesz az eredménye, de diplomáciai okokból, mégis szükséges volt a kudarccal végződő kapcsolatfelvétel.

            A velencei dogéval sem sikerült jól működő diplomáciai kapcsolatot felvenni. A doge ugyan kifejezte örömét afelett, hogy János király lett Magyarország királya, de a későbbre ígért válaszokban sem volt semmi konkrétum, inkább csak üres szavak. A velencei külpolitikát is lefoglalta a pápa és a császár közti küzdelem, de nem csak emiatt nem ígért támogatást, hanem olyan ügyet nem támogatott, amiben nem látott üzleti lehetőséget. Ennél az indoknál is fontosabb az a tény, hogy szüksége volt a jó kapcsolatra a törökkel, hiszen a gabonaszállítmány a balkánról érkezett, amely nélkül a lakosság élelmezése megoldhatatlan lett volna, így nem akarta magát kompromittáltatni olyanokkal, akik ezt a jó kapcsolatot befeketíthetnék.

            A pápához küldött követ sem járt sikerrel, hiszen ekkor már Róma túlesett az első fosztogatáson, de a Sacco di Roma még hátravolt. A pápa nem volt olyan helyzetben, hogy bármilyen támogatást nyújthatott volna Szapolyainak. Levelében kihangsúlyozza sajnálatát, hogy mindig akad ok, hogy a kereszténységet megzavarják. A megnyugtató mondatokon kívül semmilyen biztosítékot nem nyújt János királynak. „… Mindamellett, ami csak tőlünk telik az ország békés állapotának helyreállítására, az igazság mértéke szerint semmit el nem mulasztandunk. Mert a tisztelet és kötelezettség, amelyet Nekünk és a Szentszéknek felajánlasz, kedvesek előttünk, tudván, hogy értelmes, egyenes, Isten és a hitvallás iránt kegyelettel teljes lélekből származnak.”[5]

            A francia diplomácia az egyetlen, amely azonnal megértette, hogy milyen helyzetben van Magyarország és hogy miről is van szó pontosan. Azonnal átlátja a számára igen fontos lényeget, itt van valamiféle lehetőség arra, hogy a császárt és az egyre nagyobb hatalmát megfogják. A francia válasz már egyértelmű volt: „Erősen aggódunk mióta értésünkre esett, hogy azok, akik a királyválasztás jogával bírnak, részben elleneid s hogy bajod meggyült versenytársaid miatt. Ezért és irántad való jóakaratunknál fogva intünk: kelj bátran jogod védelmére. Annál is inkább, mert tudnod kell, hogy a római pápa, Anglia hatalmas királya, a velencei köztársaság, kivált pedig mi, nem fogunk segély nélkül hagyni mind tenmagadért, mindpedig azért, miszerint ellenfeled, ha Csehország koronájához Magyarországot is nyerheti, különben is testvére lévén a császárnak, magát el nem bízza olyannyira, hogy majdan vérszemet kapjon mások bántására”.[6]A török elleni védekezés ügye teljesen elsikkad, evvel szemben a Ferdinánd elleni küzdelmet kihangsúlyozza, felajánlva azoknak a szövetségét, amit láthatunk az előző sorokból, hogy semmilyen biztosítékot nem nyújtottak.

            Laski Jeromost küldték az angol udvarba, ahova 1527. április 15-én jutott el a követ. Mire VIII. Henrik udvarába ért, úgy tűnt, hogy az uralkodó, már előzetesen állást foglalt. Sir Wallop angol követ már 1526 augusztusában elindult Londonból, azonban Ferdinánd feltartóztatta és nem engedte, hogy Magyarország területére lépjen. Azzal a céllal tartott Magyarországra, hogy II. Lajosnak pénzbeli segítséget nyújtson a török elleni küzdelemben. Ferdinánd attól tartott, hogy VIII. Henrik pártfogolni kívánja Szapolyait és ez egy megoldhatatlan diplomáciai feszültséget eredményezhet. Bár az angol diplomácia sosem hirdette nyíltan, de mindig is pénzelték Szapolyait, még akkor is, amikor a törökkel szövetséget köt. A Prágában veszteglő angol követ látta a magyar kérdés összetettségét és azt is, hogy Csehország királyának nincs elegendő ereje ahhoz, hogy a török segítsége nélkül menjen haddal János király ellen, mivel még ahhoz is vagyont kellett elkoboznia, hogy a koronázásához pénzt verethessen. Azt is világosan látta, hogy János és a bajor hercegek közt intenzív kapcsolat van.

            A bajor hercegek és Ferdinánd közt folyamatos vetélkedés volt, ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor Vilmos a legidősebb bajor herceg igényt formált a cseh trónra. Ez indokolja azt, hogy szövetségest kerestek és Szapolyaiban szövetségesre találtak. 1527-ben Posnitzer Konrádot követként Budára küldték, hogy tájékozódjon a török elleni hadakozás lehetőségéről, mindeközben János felől is megindult a tapogatózás. Posnitzernek az volt a feladata, hogy biztosítsa János királyt, hogy abban az esetben, ha közte és a cseh király közt viszály törne ki, ne hagyjon fel a török elleni küzdelemmel, egyszóval megerősítették abban, hogy mögötte állnak. Húsz évig tartó szerződést ígértek, hajlandók négyezer lovassal, tízezer gyalogossal és megfelelő tüzérséggel segíteni, azonban a sereg költségei Jánost terhelnék. Belefoglalták a kölcsönös segítségnyújtást is, de végül nem került sor a szerződés aláírására, mivel Ferdinánd is értesült az intenzív levelezésről és jelezte a bajor hercegeknek, hogy nem lesz jó vége. A bajor hercegek megtagadták Szapolyait és letagadták, hogy segítséget akartak volna nyújtani.

            Azzal az állítással ellentétben, hogy Szapolyai elzárkózott és elszigetelődött az aktív külpolitikától, a fentebb említett követjárások miatt mégis elmondható, hogy Szapolyai János a lehető legnagyobb nyugati támogatást akarta elérni, hogy országát biztosítani tudja. Követei révén intenzív diplomáciai kapcsolattal, aktív külpolitikával igyekezett megerősíteni királyságát.

 

 

 

Bibliográfia

 

 

Bárdossy László: Magyar politika a mohácsi vész után. Bp., Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 1943.

 

Botlik Richárd: Statileo János lengyelországi követségéről (1527). URL: http://szapolyai.hupont.hu/11/szapolyai-lengyelorszagi-kovetsege (Utolsó megnyitás: 2013-04-15)

 

Magyarország története. 1301-1526. Szerk.: Engel Pál-Kristó Gyula-Kubinyi András. Bp., Osiris, 2005.

 

Nagy képes Világtörténet. Szerk.: Marczali Henrik. Bp., Franklin-Társulat, elektronikus kiadás. URL: http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/07kotet/07r01f02.htm (Utolsó megnyitás: 2013-04-15)

 

Pálffy Géza: A Magyar királyság és a Habsburg monarchia a 16. században. Bp., 2010.

 

 

A kép forrása:

 

Szapolyai János - rézmetszet a Mausoleumból, 17. század http://mek.oszk.hu/01800/01885/html/index982.html utolsó megnyitás: 2013-04-15



[1] Bárdossy László: Magyar politika a mohácsi vész után. Bp., Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 1943. 46.o.

[2] Botlik Richárd: Statileo János lengyelországi követségéről (1527). URL: http://szapolyai.hupont.hu/11/szapolyai-lengyelorszagi-kovetsege (Utolsó megnyitás: 2013-04-15)

[3] Szalay László: Adalékok a magyar nemzet történetéhez a XVI.században. Pest, 1861. 45.o.

[4] Frundsberg György a német zsoldos gyalogosok leghíresebb vezére. 1526-ban a saját költségén szervezett zsoldos hadsereggel Tirolon keresztül Itáliába indult és Bourbon Károllyal egyesülve Róma felé vette az irányt. Forrás: Frundsberg. In: Kislexikon. URL:  http://www.kislexikon.hu/frundsberg.html ( utolsó megnyitás: 2013-04-15)

[5] Bárdossy László: Magyar politika a mohácsi vész után. Bp., Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 1943. 39.o.

[6] Bárdossy László: Magyar politika a mohácsi vész után. Bp., Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 1943. 39-40.o.







Amíg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi leglátogatottabb oldalak listája jelenik meg!

KIEMELT, REKLÁMMENTES OLDALAK

1. SATVEDA

► IGAZTUDÁS

sadvidya.hupont.hu

2. Sztárok Oldalai

► Miley Cyrus, Hannah Montana, Justin Bieber, Avril Lavigne, Selena Gomez, Hilary Duff, Beyonce, Shakira, Leonardo Dicaprio, H2O Sellőmesék, Ashley Tisdale, Demi Lovato

sztar-oldalak.hupont.hu

3. Háztartásigép Szakszerviz

► Indesit, Ariston, Gorenje, Samsung, Whirlpool, Candy, Siemens, Bosch, Zanussi, Electrolux, Szakszerviz. MOSÓGÉP - MOSOGATÓGÉP - SZÁRÍTÓGÉP - VILLANY TŰZHELY - FŐZŐLAP javitás. Elérhetőségeink: 06/1-227-7168, 06/30-894-4199, 06/1-227-2040

szervizkozpont.hupont.hu

4. Szervezetfejlesztés Mesterfokon!

► Kasza Tamás összesen 25 éve a szervezetfejlesztés területén mozog. Új könyve több mint ezer vállalkozót segített, hogy megértsék a szervezetfejlesztés sorrendjét, és pontos alkalmazását.

szervezetfejlesztes.hupont.hu

LEGLÁTOGATOTTABB OLDALAK (MAI).

HuPont hirdetési rendszer

1. + Dr. Nem Doktor +

► Dr? Az itt lévő dr-ok jogosultak dr-ként a dr előtag használatára. A doktorokban, tanácsaikban megbízunk. De ön doktor? Nem vagyok Dr. De ettől még tudhatok. Tőlük tanulok 2011 óta. Dr...

dr-nem-doktor.hupont.hu

2. Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább.

► "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még akkor sem, ha nincs benne semmi különös. Én én magam vagyok, és ez több annál, amit néhányan elmondhatnak magukról."

mindigvantovabb.hupont.hu

3. ___ KÓTAJI KERÍTÉSGYÁRTÓ ___ MINDEN GYÁRI ÁRON !!!

► A DRÓTKERITÉS A LEGOLCSÓBB KERITÉS A VILÁGON. AMI SZÜKSÉGES HOZZÁ AZT NÁLUNK MEGTALÁLJA A-Z -ig. FÉM, ÉS BETON KERÍTÉSOSZLOPOK, HORGANYZOTT, ÉS ZÖLD DRÓTHÁLÓ, BETON LÁBAZATI ELEMEK, 3D-s KERÍTÉSPANELEK, ÉS KIEGÉSZITŐK.

kerites.hupont.hu

4. RE - FLEXI - OK

► "Ágyúval verébre?!"

reflexiok.hupont.hu

5. ~Csajsziknak~

► Sziasztok! Ez az oldi igazi csajszis oldal! Itt mindent megtudhatsz! Sztárok, szépségtippek vagy csak egy kis szórakozás! Jó nézegetést! A szerki :3 Néhány részt magazinokból lestem el, mert nem volt ötletem :P meg hogy tippeket nézz

csajszik-oldala-love-it.hupont.hu

6. Angol nyelvkönyv - azoknak akik szeretnének IGAZÁN jól angolul!

► Sokszor belefogtál már az angol nyelv megtanulásába, de mindig elakadtál? Megvan a megoldás! Ez a nyelvkönyv meg tud tanítani angolul.

angol-nyelvkonyv.hupont.hu

7. MaTi-CaR ALKATRÉSZEK ELÉRHETŐ ÁRON MISKOLCON....

► Új, utángyártott, és gyári alkatrészek elérhető áron Miskolcon. Minden autótípushoz: ALFA/AUDI/BMW/CITROEN/CHEVROLET/DAEWOO/FIAT/FORD/HONDA/KIA/LANCIA/LEXUS/MAZDA/MITSUBISHI/NISSAN/PEUGEOT/RENAULT/SAAB/SEAT/SKODA/VW alkatrészek elérhető áron..

alkatreszekmindenautohoz.hupont.hu

8. Névnapi verses köszöntők, képeslapok - Pál Júlia tollából

► Különleges, verses névnapi köszöntők, képeslapok, nevek jellemzése, jelentése, saját versek

nevnapikoszontok.hupont.hu

9. Várak-Várromok-Kastélyok (Hadviselés) Lovagi Kultúrák és Kézifegyverek

► Ez a honlap Magyarország várait, várromjait és kastélyait igyekszik bemutatni, a sötét középkor hadviselésével együtt.

varak-varromok-kastelyok.hupont.hu

10. Védett Föld

► Föld és Természetvédelem: (Védett és kipusztult állatfajok - Védett növényeink) A Tasmán Tigris - (másnéven) - Az Erszényes Farkas. (Veszélyeztetettségi státusz: besorolás)

vedettfold.hupont.hu

11. GLUTÉNMENTES ÖVEZET

► Hogyan fogyhatsz 50 felett gluténmentes diétával?

glutenmentesreceptek.hupont.hu

12. Nem minden Fekete-Fehér

► Figyelmeztetés!!! Fiúk kizárva! Nem minden fekete-fehér, még ha ez az oldal az is! XD

olvaso-oldal.hupont.hu

13. PRO-SPORT

► Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

pro-sport.hupont.hu

14. Minden ami számvitel... A-tól Z-ig

► Számvitel vizsgára készülsz, vagy szeretnéd ismereteidet bővíteni, netán most ismerekedsz a tantárggyal vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy? Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Gyere, és számvitelezz Te is!

szamvitelezz.hupont.hu

15. MaTi-CaR Alkatrészek - AUTÓALKATRÉSZEK ELÉRHETŐ ÁRON MISKOLCON...

► Új, utángyártott alkatrészek kedvező áron Miskolcon. AUDI, BMW, CITROEN, CHEVROET, DAEWOO, FIAT, FORD, HONDA, HYUNDAI, KIA, MAZDA, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, RENAULT, SEAT, SKODA, VW alkatrészek! Szinte minden autóhoz alkatrészek elérhető áron..

maticar-alkatreszek.hupont.hu

16. Az igazi gyémántot nem kell ragyogtatni

► Az erkölcstelen politikai irányzat csak a beteg szervezetű államban, nemzetben tudja felütni a fejét, a pillanat fejvesztettsége, kábultsága és nem tudása alkalmas talaj befogadására...

jellem-ismeret.hupont.hu

17. Bio vetőmagok saját kertemből

► Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

biovetomag.hupont.hu

18. MaTi-CaR Alkatrész- Koreai és Japán autóalkatrészek elérhető áron Miskolcon

► Gyári-, utángyártott Koreai és Japán alkatrészek elérhető áron Miskolcon! CHEVROLET/DAEWOO/HONDA/HYUNDAI/ISUZU/INFINTI/KIA/MAZDA/MITSUBISHI/NISSAN/TOYOTA

japanautoalkatresz.hupont.hu

19. bubuvicc-a válogatott viccek lapja

► Ha kiakarsz szakadni a hétköznapokból, vagy csak akarsz egy jó viccet olvasni,viccel nevettetni-a legjobb helyen jársz!

bubuvicc.hupont.hu

20. Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

► Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

lapfoldiketto.hupont.hu

21. Érd info

► Minden információt ÉRDről az ÉRDi polgároknak és az ÉRDeklődőknek.

erd.hupont.hu

22. Csak foci

► Az egész foci, semmi más

csakfoci.hupont.hu

23. Kasza Tamás, Lezárás Specialista Oldala

► Ha már értékesítesz, akkor keress vele pénzt is, ismerd meg a lezárás lépéseit: www.lezarasspecialista.hu

lezarasspecialista.hupont.hu

24. Igényes borovi fenyőbútor a legolcsóbban! +36/70-329-4217

► A ház minden zugát otthonná varázsoljuk! Hálószoba, nappali, étkező, gyerekbútor, előszoba fal, íróasztal, polc, nekünk nem okoz gondot!

borovibutor.hupont.hu

25. Nézz körül!Ha van kedvenc sztárod énekesed akkor ez a te oldalad

► Ezen az oldalon sztárokat,énekeseket találsz,olvashatsz róluk.

hiressegek.hupont.hu

26. PRODUCATOR DE GARDURI KOTAJ

► GARDUL DIN PLASĂ DE SÂRMĂ ESTE CEL MAI IEFTIN GARD DIN LUME. LA NOI GĂSIŢI TOATE ELEMENTELE NECESARE, DE LA A LA Z. ŞI CE ESTE MAI IMPORTANT : TOTUL LA PREŢ DE PRODUCĂTOR !

gard.hupont.hu

27. BABAGYŰJTEMÉNY

► Gazdag Katalin népviseleti és nemzetközi babagyűjteménye - Doll Collection

babagyujtemeny.hupont.hu

28. Ezo Hírnök

► www.ezohirnok.hupont.hu

ezohirnok.hupont.hu

29. Parketta csiszolás Budapest, csiszolás lakkozás felújítás

► Olcsó parketta csiszolás Budapest, csiszolás lakkozás, parketta lerakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687, parketta felújítás garanciával, korrekt árakkal.

aparkettacsiszolas.hupont.hu

30. http://tukoraltaltalanyos.hupont.hu/ REJTVÉNYEK KICSIKNEK

► Ezen az oldalon Bibliai ihletésű, rejtvényeket találhattok rejtvénytípusonként csoportosítva.

rejtvenyekkicsiknek.hupont.hu

31. Digitális eszközökkel támogatott matematikatanítás alsó tagozaton

► Gyakorlófeladatok matematika tanításhoz, felzárkóztatáshoz, tehetséggondozáshoz

digimatekalso.hupont.hu

32. Naposcsibe, napos gyöngyös eladó, csirke, házi csibe a vésztői keltetőből

► Üdvözlöm a Vésztői Baromfiudvar Családi Gazdaság oldalán, ajánlatunk: hagyományos háztáji fajták, farm fajtaváltozatok, vörös, sárga, tarka, kendermagos, kopasznyakú, tojó és vörös húshibrid naposcsibe rendelhető

csibekelteto.hupont.hu

33. NAPCSILLAG

► HÍREK, ÖSSZEESKÜVÉSEK, FILMMOZAIK, STB.

napcsillag.hupont.hu

34. Baromfi - díszbaromfi. Több mint hobby.

► Magyar sárga kettőshasznú - Erdélyi kopasznyakú - Maláj harcos (viador) - Gyöngytyúk (több színben) - Bráma - Orpington- Pézsmaréce (némakacsa)- Liba

baromfi-diszbaromfi.hupont.hu

35. Kérdések minden témában!:)

► Sziasztok!Itt minden kérdésre válaszolunk Nektek!Remélem tetszeni fog az oldal!Jó nézelődést!:)

kerdesekmindentemaban.hupont.hu

36. CSILLOGÓ képek, feliratok és sok más dolog! Honlapkészítéshez kiegészítők.

► Üdvözöllek az oldalamon! Fotóim, Képeslapjaim Emlékversek, csillogó képek, feliratok, sorelválasztók, és még sok minden...A listát még bővítem, érdemes benézni hozzám!

vajdamariann.hupont.hu

37. Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog budapesti ÜGYVÉD

► Házassági szerződés, ingatlan adásvételi-ajándékozási szerződés, családjog, ingatlanjog, öröklésjog Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest XIII. 06-20 354 8963

jogimegoldasok.hupont.hu

38. Veszélyes fakivágás Budapesten

► Veszélyes fakivágás Budapesten biztonságosan, garanciával +36 70 272 0149, minőségi szerszámok, elérhető ár, irányított fadöntés alpintechnikás favágás, email: krisztiankaroly77@gmail.com

fakivagasbudapest.hupont.hu

39. Keller cukrászat honlapja: torták, aprósütemények, pogácsák

► Honlapunkon megnézheti az általunk készített termékek fényképeit és tájékoztatást kap árainkról.

kellercukraszat.hupont.hu

40. Hács története

► Író - szerkesztő: Kubik György

hacstortenete.hupont.hu

41. Relaxáló masszázs az Inspirál Stúdióban. Újdonság: BEMER terápia kezelés

► DORA-MASSAGE by Dora Batai ( massage therapist) BUSINESS ON-RELAXATION ON HELYSZIN: Budapest, Páva utca 6. Élvezze a Dóra -masszázsok jótékony hatását kedvező ajánlatokkal és különleges masszázs fogásokkal.

doramasszazs.hupont.hu

42. Elektromos kerékpárok legolcsóbban, garanciával. +36/70-701-8435

► E-bicikli, elektromos robogó, elektromos kerékpár, akkumulátor, garancia és folyamatos alkatrész utánpótlás.

elektromosbicikli.hupont.hu

43. Gipszkartonozás, gipszkarton szerelés Budapest

► Olcsó gipszkartonozás, gipszkarton szerelés Budapest környékén +36 70 282-8829, lakásfelújítás, szobafestés, gipszkarton álmennyezet készítés, tisztasági festés.

gipszkartonszerelese.hupont.hu

44. Házikedvencek, szórakozás, és minden ami jó

► Sok szertettel köszöntök minden kedves látogatót az oldalamon!!! Remélem mindenki talál az érdeklődésének megfelelő leírást.

szandra-hannah.hupont.hu

45. Komoly és Komolytalan

► Ahogy a teremtés vagy a rendrakók szerkesztik

latomszol.hupont.hu

46. Szélvédőjavítás, szélvédő javítás Budapest

► Szélvédő javítás Budapest és szélvédő csere 06 70 602 6000, akár 8000 Ft-tól, helyszíni kőfelverődés javítás hétvégén is!

szelvedojavitasa.hupont.hu

47. Lakatos Budapest

► 40 éves tapasztalattal rendelkező lakatos Budapest területén és környékén vállalja kerítések, kapuk, korlátok, tetőszerkezetek elkészítését 06 30 768-3454; kovacsoltvaskerites@yahoo.com

lakatosbudapest.hupont.hu

48. Képek, viccek és leírások az állatokról!

► Itt megnézheted az állatokról készült képeket és rövid leírásokat, állatos vicceket!

animalfun.hupont.hu

49. Ágyi poloska irtás Budapest +36 70 415 6666

► Ágyi poloska irtása Budapest területén, garancia az irtásra, akár 24 órán belüli kiérkezéssel, környezetkímélő szerekkel +36 70 415 6666.

agyipoloskairtasbudapest.hupont.hu

50. HATODIK NAPON

► HÍREK, ÖSSZEESKÜVÉSEK, FILMMOZAIK, STB.

hatodiknapon.hupont.hu

51. Új és használt robogó , motor kereskedés, bizományos értékesítés

► Aprilia, Benelli, Gilera, Keeway, Piaggio, Vespa márkakereskedés és garancia szakszerviz. Használt motor és robogó kereskedés Budapesten. Bizományos értékesítés. Gyári és utángyártott alkatrészek raktárról. Robogó tuning és teljesítménynövelés

keewayszerviz.hupont.hu

52. ROKOLYA ÉTTEREM - a Rokolya utcai irodaház földszintjén

► ******* Nálunk nem csak az ebéd fő, hanem az egészség is! ******* Címünk: Bp. XIII. Rokolya u. 1-13. - - - - - - Telefon: +36 20 3982819 Email:rokolyabufe@gmail.com * facebook.com/Rokolya Étkező

rokolyabufe.hupont.hu

53. Személyre szabott utazás!

► Utazási tanácsadóként kényelmesebbé és egyszerűbbé teszem a nyaralásod szervezését! Tervezz velem, utazz a nagyilágban és vedd igénybe ingyenes szolgáltatásom! bernadettgyongyosi@gmail.com Tel:20/989-3823

utazasitanacsado.hupont.hu

54. Álomfejtés

► Az embereket ősidők óta foglalkoztatják álmaik.Honnan erednek ezek a múló misztikus képsorok?Vajon mit jelentenek? Itt megtalálod a válaszokat,és az álomszótár segít az álom megfejtésében.

alomfejtes.hupont.hu

55. !!! Csak Hírességek !!!

► Ezen az oldalon csak hírességek találhatók! Jó szórakozást az oldal nézegetéséhez! :)

csakhiressegek.hupont.hu

56. Darázsirtás azonnal 06 70 424 9142

► Non-stop darázsirtás azonnal, garanciával Budapesten és országosan, 06 70 424 9142, darazsak irtása házilag tanácsok.

darazsirtasa.hupont.hu

57. KÓTAJSKÉ CENTRUM VÝROBY DRÔTENÉHO PLETIVA, A BETONOVÝCH

► DRÔTENÝ PLOT JE NAJLACNEJŠÍ PLOT NA SVETE. HOCIČO BUDETE K TOMU POTREBOVAŤ, U NÁS NÁJDETE ÚPLNE VŠETKO. A ČO JE NAJDÔLEŽITEJŠIE: ZA VÝROBNÚ CENU!

novyplot.hupont.hu

58. ÉRD SÓDER-BETON DEPO

► CÉGTULAJDONOS: SOÓS GYULA

soderdepo.hupont.hu

59. Kunbaja ATSK Asztalitenisz szakosztály

► Beszámoló a csapat körüli eseményekről,szerepléseiről.

bacsalmasiasztalitenisz.hupont.hu

60. Vertikális és Horizontális Szélturbinák Katalógusa

► Vertikális és Horizontális szélturbinák szines Katalógusa a nagyvilágból. Redaktion: Peter Borsanyi VAWT-Techniker >>> Savonius-Balaton HUNGARY 2008 - 2019

savonius-balaton.hupont.hu

61. Sóder árak, sóder szállítás Budapest

► Sóder árak, sóder szállítás Budapest és környéke +36 21 300 7129 akár 1 m3 olcsó sóder!

soderarak.hupont.hu

62. Pándzsáb Tandori Indiai Étterem honlapja Punjab Tandoori Indian Restaurant

► A honlap az étterem étel, ital kínálatát mutatja be. Megpróbál segíteni a rendelésben a házhozszálításnál és az elviteleknél.A tandor szó kemencét jelent. Ez egy hordóhoz hasonló alakú kemence, amelynek a falát alulról melegíti a nyílt láng.

indiaietterem.hupont.hu

63. Villanyszerelő Kecskemét

► Villanyszerelés Javítás 06 30 9388145

villanyszakik.hupont.hu

64. OLCSÓ KÖLTÖZTETÉS MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN

► LAKÁS ÉS CSALÁDIHÁZ KÖLTÖZTETÉST, BÚTORSZÁLLÍTÁST, FUVAROZÁST VÁLLALUNK MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN

koltoztetes-magyarorszag.hupont.hu

65. TÜKÖRÁLTALTALÁNYOS 1KORINTUSI 13,12

► A LEGSZEBB TÖRTÉNET SZÍNEZHETŐ FORMÁBAN ÉS SZÍNES DIA KÉPEK HITTANÓRÁKRA. Egyéb hittitkok kibontásához gondolatmenetek és segédrajzok.

tukoraltaltalanyos.hupont.hu

66. Látogatottságnövelés Ingyen és Hatékonyan! Több honlap látogató ingyen!

► Itt bevált látogatottság növelési tippeket találhatsz és feliratkozhatsz az ingyenes tanfolyamra! Tedd eredményessé a HuPont.hu weboldalad!

latogatottsagnoveles.hupont.hu

67. KÜLSŐ - BELSŐ AJTÓKILINCSEK ÉS FOGANTYÚK AKCIÓS ÁRON MISKOLCON...

► Audi, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volvo, VW minden, autótípushoz és márkához!!!

ajtokilincs-kulso-belso.hupont.hu

68. HÁRMASHATÁRHEGYI SPORTREPÜLÉSÉRT ALAPÍTVÁNY

► A sportrepülők és egyesületeik érdekvédelmi szervezete. Közhasznú szervezet. Alapítva 1990-ben.

harmashatarhegy.hupont.hu

69. Szent Rita aki a legnehezebb helyzetekben is segít..

► Az ima és a hit.. E két egység ami minden esetben és a legnehezebb helyzetekben is velünk van. Kedves Olvasó!Ne hidd, hogy "közhelyes" és nevetséges az amit e két szó hordoz. Nekem jelenleg nincs másom csak hitem. És tudom az ima segít.

szentrita.hupont.hu

70. Nagy;és kis macskafélék

► HA ÉRDEKELNEK A MACSKÁK AKKOR ITT A HELYED!!!

jankamarci.hupont.hu

71. Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

► Élményeim...

esolivia.hupont.hu

72. Sicambria-Alba Regale-Fehérvár, Buda Vetus-Ősbuda-Óbuda

► Királyi fehér fővárosunk Sicambria, Alba Regalis, Fehérvár, Buda Vetus, Ősbuda azaz Óbuda, Szűz Mária sziget, Veteri Pest-Antiqua Pest ősi városaink és múltunk eltitkolt történelmünk kutatásával és feltárásával foglalkozó oldal

albaregalis.hupont.hu

73. Villanyszerelés Javítás Kecskemét 06/30/9388145

► Családi házak,lakások,üzletek villanyszerelése régi hálózatfelújítása

csovill.hupont.hu

74. Eladópont

► +36 30 494 1848 53gyula19@freemail.hu

eladopont.hupont.hu

75. Minden dolog

► nézz meg mindent ,itt mindent megtalálsz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mindenfajtaoldal.hupont.hu

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 71
Heti: 546
Havi: 2 524
Össz.: 582 637

Látogatottság növelés
Oldal: Dabasi Júlia: Szapolyai János külpolitikája 1526-1527 fordulóján
Szapolyai János erdélyi vajda, magyar király (1526-1540) - © 2008 - 2024 - szapolyai.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »